IMG_9064 (1)

Löydä oma ”joogasi”

Tänä päivänä jooga halutaan kategorisoida erilaisten koulukuntanimien alle. Minulle jooga merkitsee ennen kaikkea suhtautumista elämään ja maailmaan, yhteyden luomista oman itsen, elämänvoiman ja maailman välille. Jooga ei ole vain voimistelua ja venyttelyä, vaan ennen kaikkea kuuntelua, läsnäoloa, hengittämistä, suhtautumista ja ymmärryksen lisäämistä. Joogan perimmäinen tarkoitus onkin tavoittaa tuo yhteyden ja ykseyden kokemus, mutta menemättä tässä sen enempää joogafilosofian syvyyksiin, jo oman itsensä havahduttaminen kuuntelemaan kehon ja tuntemusten viestejä on eräs joogaharjoituksen hienoista ja tärkeistä seurauksista.

Joogaharjoituksen avulla voimme parantaa itsetuntemustamme ja kehittää suhtautumistamme elämäntapahtumiimme ja ympäristöömme. Hengitys on avain mielen ja kehon tuntemukseen, ja itsetuntemuksemme on avain hyvinvointiimme ja terveyteemme. Hengitys-, asana- ja meditaatioharjoitusten tarkoituksena on virittää keho ja mieli sellaiseen tilaan, että tuo suhtautuminen pysyy mukana arjessa helpommin. Tätä kautta “elämästä tulee joogaa”, mikä tarkoittaa, että kaikki kokemukset voidaan kääntää joogaksi suhtautumisen avulla.

Erilaiset koulukunnat ja menetelmät viettävät kovin helposti mekaaniseen suorittamiseen, ja oman ”menetelmän” löytäminen voi estyä. Joogaharjoitus voi auttaa viemään huomion sisäiseen kokemukseen vasta, kun luopuu mekaanisesta suorittamisesta. ”Jooga-mindset” pääsee tällöin uimaan myös arkeen, luonnollisena sisäisenä dialogina ja sitä kautta sanoihin ja tekoihin. Mielestäni on ihan hyvä tutustua joogan historiaan, sen eri menetelmiin, lukea erilaisia ajatuksia, filosofiaa jne, kunhan pitää mielessä ne filtterit, joiden kautta ne ovat syntyneet ja siirtyneet tähän päivään. Ne ovat kuitenkin hyviä inspiraation lähteitä oman ajattelun ja oman totuuden löytämiseksi. Sopiva määrä tietoa & teoriaa pohjaksi auttaa ymmärtämään omaa suhdettaan tuohon tietoon, ja ehkä tarvittava määrä voi vaihdella eri ihmisillä. Kun valitsee tietynlaisen tutkiskelun polun, on myös tärkeää saada siihen tukea. Sanotaan, että kun oppilas on valmis, oikea opettaja ilmestyy. Tärkein opettaja olet kuitenkin sinä itse!