IMG_9538

Kuka olen

Olen joogaava valmentaja, jonka taustalta löytyy 15 vuotta tietotyön ja työtapojen kehittämistä yritysmaailmassa ja lähes 20 vuotta perehtymistä oman terveyden ja hyvinvoinnin hallintaan. Joogan, hengitysohjauksen ja keskustelevan valmennuksen avulla tarjoan työkaluja omaan kehoon ja mieleen tutustumiseen, ajattelun ja suhtautumisen tuunaamiseen, sekä elämänlaadun parantamiseen – joskus jopa suuremman elämänmuutoksen aikaansaamiseen.

Sairauteen, terveyteen ja koko elämän ihmeeseen liittyvä oivallusten polkuni on kulkenut leikkauspöytien ja lääkäreiden kautta arjen keskelle, jossa kaiken on ollut määrä aina jatkua niin kuin ennenkin. Ensimmäisen kerran nuorena naisena sairaalahoitoon jouduttuani minun oli vaikea ymmärtää, miksi kukaan ei ollut kiinnostunut kehollisten kokemusteni aiheuttamasta henkisestä hämmennyksestä. Suhde kehooni ja sitä kautta koko elämään oli muuttunut täysin. Sisuskaluni olivat oivasti korjatut, mutta henkisesti olin heitteillä. Arki jatkui fyysisen toipumisen jälkeen, mutta myöhemmin elämän töyssyt, kiireinen työtahti ja tinkimätön työmoraali antoivat uupumuksen voittaa. Pikku hiljaa aloin ymmärtää läksyn: fyysisen toipumisen lisäksi oli otettava henkinen kuntoutus ja hyvinvointi itse omiin käsiin. Oli pysähdyttävä elämän suurten kysymysten äärelle, ja tutustuttava itseensä aivan uudella tavalla.

Löysin pian tieni joogan äärelle. Isäni kirjahyllystä muinoin kaappaamani Urheilu ja jooga vuodelta 1949 aukesi minulle nyt aivan uudessa valossa. Ajan myötä törmäsin henkilöihin ja tilanteisiin, jotka veivät minua eteenpäin tällä tiellä – elinvoiman käsite valkeni, ja opin keinoja sen hallintaan. 2000-luvun alussa aloin käydä G. Gautaman vuosittaisissa pranayama-retriiteissä, joista sain hengitysharjoitusrutiinin ohella runsaasti hengenravintoa. Opettelin matkan varrella joogan fyysisiä harjoituksia erilaisten opettajien johdolla, kunnes viimein ymmärsin, että se kaikkein tärkein opettaja löytyy sisältä päin, kun antaa sille mahdollisuuden. Tilan luominen oman sisäisen ääneni kuuntelulle tuli olennaiseksi osaksi elämääni.

Muutama vuosi sitten päätin jättäytyä tietokoneruutujen maailmasta ja antautua kokonaan pitkäaikaiselle uteliaisuuden kohteelleni: ihmisen ihmeelliselle kehomielelle. Alkoi intohimoinen opiskelu kohti ammattia, jossa voin opastaa ihmisiä auttamaan itse itseään elämän vuoristoradassa. Oma työmaani on jossakin länsimaisen anatomis-fysiologisen ymmärryksen, itämaisen ihmiskäsityksen, psykologian ja filosofian risteyskohdassa. Ihmisen ymmärtäminen psykofyysishenkisenä kokonaisuutena on minulle kaiken terapeuttisen työskentelyn lähtökohta. Jooga on näyttäytynyt minulle aina ensisijaisesti itsetuntemuksen kasvattajana ja itsehoidon menetelmänä, ja tästä lähtökohdasta ohjaan sitä valmentavalla otteella. Jooga ei tarkoita minulle tiettyä yksittäiseen koulukuntaan sidottua harjoitusta, sillä ohjaukseeni ja valmennukseeni kietoutuu monenlaisia menetelmiä, joiden avulla paitsi pidämme huolta kehomme toiminnasta, myös kehitämme itsesäätelyn taitoja ajatusten, tunteiden ja reagointitapojen tiedostamisen kautta. Elämästä tulee joogaa: erilaisten yhteyksien ymmärtämistä itsessään, sekä sisäisen ja ulkoisen, yksilön ja yhteisön, materian ja aineettoman välillä.

Oman kokemuspolkuni ohella työtausta erilaisten työyhteisöjen parissa, humanistiset opinnot (HuK, Turun yliopisto), coach-koulutukset (CBC®, BCI Business Coaching Institute; Master Practitioner of NLP, NLP Academy International Oy Ltd), joogaopettajakoulutus (RYT500, YogaSource), psykofyysisen hengitysterapian opinnot (Turun kesäyliopisto & Suomen psykofyysisen psykoterapian yhdistys) sekä PhysioPilates-ohjaajakoulutus (Terveysverkko) antavat minulle monipuolisen pohjan valmentamiselle. Tällä hetkellä työn alla ovat fysioterapeutin (AMK) opinnot Metropoliassa sekä kokemuksellinen anatomia ja somaattinen liike Leo Peppasin mentoroitavana.

Parhaat oivallukset syntyvät mielestäni erilaisista kohtaamisista – joko toisten tai itsensä kanssa – kun älyllisen pohdinnan voi jättää sivuun ja hiljentyä läsnäolossa ”sydämen äänelle”. Lähestyn ihmistä aidolla mielenkiinnolla, empatialla, sekä lempeällä, mutta määrätietoisella haastamisella. Haluan jokaisen tälle polulle astuvan oivaltavan hänessä piilevän potentiaalinsa ja nähdä innostuksen kipinän syttyvän silmissään. Tuntuuko, että aikasi muutokselle olisi koittanut?

Ota yhteyttä, niin tutustutaan!

Essi Nousu
essi(at)elamaonjoogaa.fi
p. 045 662 0005