IMG_9538

Kuka olen

Olen joogaava valmentaja, jonka taustalta löytyy 15 vuotta tietotyön ja työtapojen kehittämistä ja vielä pidempi jakso tutustumista oman terveyden ja hyvinvoinnin hallintaan. Joogan, hengitysohjauksen ja keskustelevan valmennuksen avulla tarjoan työkaluja omaan kehoon ja mieleen tutustumiseen, ajattelun ja suhtautumisen tuunaamiseen, sekä elämänlaadun parantamiseen – joskus jopa suuremman elämänmuutoksen aikaansaamiseen.

Sairauteen, terveyteen ja sitä kautta koko elämään liittyvä oivallusten polkuni on kulkenut leikkauspöytien ja lääkärikäyntien kautta arjen keskelle, jossa rutiinien on ollut aina määrä jatkua niin kuin mikään ei olisi koskaan keskeyttänytkään niitä. Ensi kertaa nuorena naisena sairaalahoitoon jouduttuani minun oli vaikea ymmärtää, miksi kukaan hoitohenkilökunnasta ei ottanut kuullakseen kokemusteni aiheuttamaa henkistä painolastia. Suhde kehooni ja sitä kautta elämään oli muuttunut täysin. Koin jääneeni “henkisesti heitteille” vaikka sisuskaluni olivatkin oivasti korjatut. Elämän töyssyt, kiireinen työtahti ja tinkimätön työmoraali antoivat jossain vaiheessa uupumuksen voittaa. Pikkuhiljaa aloin ymmärtää läksyn: oli otettava fyysisen kuntoutuksen lisäksi henkinen kuntoutus ja hyvinvointi itse omiin käsiin. Oli pysähdyttävä elämän suurten kysymysten äärelle, ja tutustuttava omaan itseensä aivan uudella tavalla.

Löysin pian tieni joogan äärelle. Isäni kirjahyllystä muinoin kaappaamani Urheilu ja jooga vuodelta 1949 – aukesi minulle nyt aivan uudessa valossa, ja pikku hiljaa törmäsin henkilöihin ja tilanteisiin, jotka veivät minua eteenpäin tällä tiellä. ”Elinvoiman” käsite valkeni, ja opin keinoja sen hallintaan. 2000-luvun alussa aloin käydä myös G. Gautaman vuosittaisissa pranayama-retriiteissä, joista sain hengitysharjoitusrutiinin ohella runsaasti hengenravintoa. Opettelin matkan varrella joogan fyysisiä harjoituksia erilaisten opettajien johdolla, kunnes viimein ymmärsin, että se kaikkein tärkein opettaja löytyy sisältä päin, kun antaa sille mahdollisuuden. Tilan luominen oman sisäisen ääneni kuuntelulle tuli olennaiseksi osaksi elämääni.

Ajan myötä syntyi halu ja mahdollisuus tarjota tukea ihmisille, jotka ovat joutuneet pysäyttävän kokemuksen eteen – auttaa heitä löytämään vastauksia omiin kysymyksiinsä ja sparrata heitä pohdinnoissaan näiden perustavien kysymysten äärellä. Oman kokemuspolkuni ohella työtaustani erilaisten työyhteisöjen parissa, humanistiset opintoni, coach-koulutukseni (CBC®, BCI Business Coaching Institute; Master Practitioner of NLP, NLP Academy International Oy Ltd), joogaopettajakoulutukseni (RYT500, YogaSource) sekä psykofyysisen hengitysterapian opinnot (Turun kesäyliopisto & Suomen psykofyysisen psykoterapian yhdistys) antavat minulle pohjan valmentamiselle. Tällä hetkellä työn alla ovat fysioterapeutin (AMK) opinnot Metropoliassa sekä kokemuksellinen anatomia ja somaattinen liike Leo Peppasin mentoroitavana.

Parhaat oivallukset syntyvät mielestäni erilaisista kohtaamisista – joko toisten tai itsensä kanssa – kun älyllisen pohdinnan voi jättää sivuun ja hiljentyä läsnäolossa ”sydämen äänelle”. Lähestyn ihmistä aidolla mielenkiinnolla, empatialla, sekä lempeällä, mutta määrätietoisella haastamisella. Haluan jokaisen tälle polulle astuvan oivaltavan hänessä piilevän potentiaalinsa ja nähdä innostuksen kipinän syttyvän silmissään. Tuntuuko, että aikasi muutokselle olisi koittanut?

Ota yhteyttä, niin tutustutaan!

Essi Nousu
essi(at)elamaonjoogaa.fi
p. 045 662 0005